Waar je het vaakst asbest terugvindt in en rondom de woning
Met het blote oog kan je nooit met 100% zekerheid stellen of een materiaal al dan niet asbesthoudend is. Wel zijn er veel voorkomende toepassingen waarvan gebleken is dat deze vaak asbesthoudend zijn. We zetten ze even voor jou op een rijtje:
Buitentoepassingen
- Dak- of gevelbekleding (asbestleien, golfplaten,…)
- Vensterbanken,bloembaken uit asbestcement
- Afdichtingsvoegen, omlijstingen
- Schoorsteen
- Regenpijp
- Decoratieve elementen
Binnentoepassingen
- Onderdak
- Vinyl vloerbekleding en lijm
- Vloertegels, imitatiemarmer
- Valse plafonds en onderdak
- Afdichtingskoorden kachel
- Plaasterisolatie
Technische ruimtes
- Stookplaatsen
- Leidingisolatie
- Elektriciteitscabine
- Kabeldoorgangen
Ook op site van Ovam vind je uitgebreide info terug, net zoals op Alert voor asbest, de preventie- en sensibiliseringscampagne van Fedris en Constructiv.
Wil je helemaal zeker zijn? Laat dan een staal van het asbesthoudend materiaal analyseren. Ons labo Fibrecount is geaccrediteerd en erkend om dergelijke analyses uit te voeren.
Bestel een asbestanalyse.
Voordat je zelf stalen neemt
Informeer je goed zodat je op een veilige manier stalen kan nemen. Ook is het belangrijk dat je een verschil maakt tussen hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest.
Hechtgebonden asbest
De vezels zitten stevig vast in het dragermateriaal (bv. asbestcementen golfplaten, leien of buizen). Zolang dat asbest in goede staat is en niet onvoorzichtig wordt bewerkt, komen er nauwelijks vezels vrij.
Niet-hechtgebonden asbest
De vezels zitten min of meer los. De vezels komen dus gemakkelijk vrij, zeker als het materiaal beschadigd is of gemanipuleerd wordt. Vaakkomende toepassingen: asbesthoudende kachelkoord of plaasterisolatie rond de leidingen van een CV-installatie.
Veiligheidstips
Neem zeker onze veiligheidstips door of bekijk de brochure van Fibrecount asbest en zware metalen.